Tegoroczne wydarzenie obfitowało w rozmaite degustacje, w których główną rolę odgrywały przede wszystkim ryby słodkowodne. Karpiowy food truck Organizacji Producentów Polski Karp częstował daniami z karpia: miniburgerami z grillowanym karpiem, zupą z karpia z cieciorką i pomidorami, pasztetem z karpia z żurawiną i faworkami z karpia z sosem chrzanowym. W sumie wydał 700 porcji potraw! Wszyscy mogli też skosztować suma na hiszpańską nutę przyrządzonego na ogromnej patelni przez kucharza ze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny, a dzieci uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, gdzie pod okiem profesjonalnego kucharza przygotowywały fishburgery. Były też potrawy pań z kół gospodyń wiejskich, które częstowały własnymi wyrobami i wypiekami.
Koła gospodyń wiejskich znalazły się w parku nieprzypadkowo. Imprezą towarzyszącą niedzielnemu wydarzeniu był konkurs kulinarny dla KGW „Bitwa Regionów”, organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Odział Terenowy w Częstochowie. W konkursie wzięło udział 6 kół z Porąbki, Bestwinianki, Jejkowic, Szczerbic, Piec, Gminę Pawłowice reprezentowało Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Pielgrzymowic, które przygotowało Madziara z żeberkami tzw. ciap kapusta. Dania były oceniane przez jurorów, w śród których znalazła się między innymi Maja Klejnot, mieszkanka Pawłowic, finalistka programu telewizyjnego TVN MasterChef Nastolatki.
Wyniki konkursu "Bitwa Regionów": I miejsce: KGW Bestwinianki - Pipki gęsie z puree chrzanowo – ziemniaczanym z dodatkiem buraków i żurawiny; II miejsce: KGW Porąbka – Tłusty bachor na oskubkach z kapustą; III miejsce: KGW w Jejkowicach – Ozór wołowy z sosem chrzanowym.
Na Śląskim Święcie Karpia nie mogło zabraknąć żywych ryb. W basenie przygotowanym przez Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej w Gołyszu pływały żywe okazy ryb słodkowodnych. Różne gatunki ryb można było także oglądać w dużym akwarium z Gospodarstwa Rybackiego Szymona Szenka.
Gościem specjalnym był Zbigniew Kiełkowski, autor książki „ Alek uczy się łowić ryby”, znany jako Roki Fish Boa. Pan Zbigniew pasjonuje się łowieniem ryb na Belly Boat, czyli na specjalnym pontonie pozwalającym wędkarzowi swobodnie poruszać się po wodzie i dotrzeć do trudno dostępnych miejsc. O tej nietypowej metodzie łowienia i przygodach na rzekach opowiadał na scenie.
Impreza rozpoczęła się o godzinie 15:00, ale już od 14:00 można było przyjść i kupić lokalne produkty m.in. miody, dżemy, soki, cydr, wyroby rękodzielnicze.
Wójt Joanna Śmieja przywitała zaproszonych gości oraz wszystkich przybyłych. W wydarzeniu uczestniczyli między innymi Bogusław Wijatyk Dyrektor Generalny Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Tomasz Pucek Zastępca Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Częstochowa, posłowie Grzegorz Gaża oraz Małgorzata Pępek. Głos zabrali również współorganizatorzy Krzysztof Szymura Prezes Stowarzyszenia Rybackiego Żabi Kraj i Magdalena Jakubiec Dyrektorka Oddziału Bielsko-Biała Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie.
Dzieci bawiły się z piratem Rafim z pawłowickich stawów, skakały na dmuchańcu, kręciły się na karuzeli, robiły bańki mydlane i brokatowe tatuaże. Przetrwać upał pomagały Wodociągi Pawłowice rozlewając z saturatora wodę z sokiem.
Imprezę ubogaciły występy artystyczne zespołów działających przy Gminnym Ośrodku Kultury w Pawłowicach oraz grupy musicalowej eM. Gwiazdą wieczoru był energiczny zespół COCO AFRO.
Dziękujemy instytucjom, zespołom, wystawcom, którzy zaangażowali się w organizację Śląskiego Święta Karpia i dziękujemy wszystkim, którzy razem z nami byli i uczestniczyli w niedzielnym wydarzeniu.
Organizatorami Śląskiego Święta Karpia byli: Gmina Pawłowice, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Stowarzyszenie Rybackie "Żabi Kraj". Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem Marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi oraz Wojewody Śląskiego Marka Wójcika. Zadanie współfinansowane było ze środków Budżetu Województwa Śląskiego.
Foto: Ewa Krzowska